קונסולת החיפוש של גוגל (Search Console): להיכנס למוחו של המשתמש

  1. ראשי
  2. קידום אורגני
  3. קונסולת החיפוש של גוגל (Search Console): להיכנס למוחו של המשתמש


מה באמת קורה בתפר הדק שבין חיפוש בגוגל לבין הקלקה על תוצאה?

אם חשבנו שלעולם לא נוכל להיכנס למוחו של המשתמש, הרי שאנו טועים. בדיוק בשביל זה גוגל המציאה את קונסולת החיפוש (Google Search Console).

מאת: עמית אדלר

פאנל החיפוש של גוגל - Search Console

מהי קונסולת החיפוש?

שמו המקורי היה "כלים למנהלי אתרים" (Webmaster Tools), אבל לפני זמן מה גוגל החליטה לשנות אותו ל"פאנל החיפוש" (Search Console), ומסיבה טובה מאוד. הכלי הזה שם דגש על כל מה שקורה בשעת החיפוש, עד לרגע ההקלקה. מהקליק והלאה, פאנל החיפוש מפסיק לתפקד וצריך לעבור לאנליטיקס. כלי אחד לתוצאות החיפוש; כלי אחר לכניסות בפועל.

לפאנל החיפוש יש כמה וכמה פיצ'רים חשובים מאוד, שכולם מיועדים לעזור למנהל האתר. לא ניכנס כאן לכולם מכיוון שדרוש מדריך רחב ומפורט, אבל נסכם כמה מהעיקריים בקצרה:

קבלת הודעות מגוגל אודות האתר – ריבוי פתאומי של שגיאות 404, חיבור הפאנל או אנליטיקס למשתמש חדש, עונש ידני ועוד.

תצוגת החיפוש של האתר בגוגל – תגיות עשירות (schema), תגי מטא שדורשים טיפול (מעולה לשיפור CTR), דפי AMP ועוד.

תנועת חיפוש – ניתוח חיפושים, קישורים אל האתר ובתוך האתר, מיקוד בינלאומי, עונשים ידניים (סוג העונש, לא רק הודעה אודותיו) ומידת ההתאמה של האתר למכשירים ניידים.

אינדקס – כמה דפים סרוקים בגוגל, כמה הוסרו וכמה נחסמו לסריקה. כמו כן ניתן להסיר כתובות עמודים מגוגל.

סריקה – עמודי 404, שליחת עמוד בודד לסריקה, נתונים סטטיסטיים של סריקה (למשל זמן טעינה), מפות אתר ועוד.

בעיות אבטחה – האם האתר נפרץ ומהווה סכנה.

כלים נוספיםגוגל לעסק שלי (חובה בקידום לוקאלי), בדיקת תגיות עשירות, מהירות טעינת האתר וכו'.

 

מה ההבדל בין קונסולת החיפוש לגוגל אנליטיקס?

בעוד שכלים אחרים, כגון אנליטיקס, אומרים לנו מה קרה אחרי שהגולש נכנס לאתר – פאנל החיפוש של גוגל מספר לנו מה קרה לפני הכניסה, כשהמשתמש היה בתהליך החיפוש. אנליטיקס משמש לשיפור המתרחש בתוך האתר, ופאנל החיפוש משמש לשיפור המתרחש בתוצאות החיפוש.

את כל זה עושים בעיקר באמצעות החלק שנקרא "ניתוח חיפושים" (Search Analytics), תחת "תנועת חיפוש". זה החלק הכי חשוב והכי אפקטיבי בפאנל החיפוש; ממש אמצעי חינמי לשליטה בתוצאות החיפוש של גוגל – לא פחות.

איך משתמשים בניתוח החיפושים?

לאחר שניגשנו לחלק הנקרא "ניתוח חיפושים", נגיע לפאנל הבא:

ניתוח חיפושים


בחלק העליון ניתן לבחור 4 מאפיינים
– קליקים (כניסות לאתר), הופעות (כמה פעמים הופיע עמוד מסוים בתוצאות בתגובה לחיפוש), שיעור קליקים (CTR – היחס בין המאפיין הראשון לשני) וכן מיקום (שהוא המיקום הממוצע בגוגל עבור ביטוי מסוים, בתקופת זמן מסוימת).

בחלק האמצעי יש כמה פילוחים משניים:

שאילתות – מחרוזות החיפוש של המשתמשים בגוגל.
דפים – אילו דפים עלו בתוצאות בגוגל בתגובה לחיפושים.
ארצות – מאילו ארצות הגיעו ההופעות ו/או הקליקים.
מכשירים – סמארטפון, מחשב שולחני או טאבלט.
סוג החיפוש – אינטרנט, תמונות או וידיאו.
תאריכים – 7, 28 או 90 הימים האחרונים (כולל השוואות בין תקופות). בניגוד לאנליטיקס, כאן אפשר לבחור רק 90 יום אחרונים לכל היותר.

בחלק מהחשבונות כבר מופיעה אופציה חדשה, המאפשרת לפלח גם לפי תוצאות עשירות (Rich Snippets) לעומת רגילות. כמו כן פיצ'ר חדש לגמרי מאפשר לבחון את השפעתן של מודעות על משתמשי האתר.

בדוגמה שלמעלה בחרנו את תקופת הזמן המרבית (90 יום), יחד עם כל 4 המאפיינים העליונים. ניתן לראות שבמהלך 90 הימים הללו, האתר הופיע בתוצאות האורגניות מעל 6 מיליון פעמים, וקיבל כמעט רבע מיליון קליקים – משמע CTR של 3.81% (לא מבייש אף קמפיין ממומן, אם כי במקרה הזה הרבה מהחיפושים והקליקים נובעים משם המותג). כמו כן ניתן לראות שסך כל הביטויים ברשימה למטה (בדרך כלל בין 500 ל-1,000 ביטויים) – נמצאים במיקום ממוצע של 9.5 לאורך תקופת הזמן הנבחרת.

כל שאילתת חיפוש בצד ימין (מסומנת בשחור כדי להגן על פרטיות המידע) – יכולה לקבל כל אחד מתוך 4 המאפיינים שלמעלה, תלוי במה בחרנו. למשל, השאילתה הראשונה גרמה לאתר להופיע בתוצאות מעל 33,500 פעמים, הביאה לו מעל 14,600 קליקים והיא ממקמת את האתר במקום ממוצע 1 (שוב חשוב לזכור שזה ממוצע של 90 יום). מכיוון שמדובר בחיפוש מותג, ה- CTR גבוה מאוד – 43 אחוזים.

עד כאן ההסברים, אבל מה עושים עם זה?

כך תבינו את כוונת המשתמש ותחזקו את האתר

כדי לקבל את מרב המידע, נבחר את כל 4 האלמנטים העליונים ב- 90 הימים האחרונים. לאחר מכן נוכל לגשת למידע בכמה צורות – תלוי מה אנחנו רוצים לעשות ומה נרצה להשיג.

הנה 3 אופציות עיקריות (אבל בהחלט לא היחידות):

1. חיזוק העמודים החלשים

נמיין את הנתונים לפי עמודת ההופעות, ונבדוק באיזו שאילתה היו יותר הופעות מאשר קליקים (ואפילו אפס קליקים). זה אומר שהאתר הופיע בתוצאות X פעמים, אבל לא היו קליקים (או שהיו מעט מדי ואנו רוצים לשפר את זה). ייתכן שהאתר הופיע, אבל במקום 45 – איפה ששום משתמש לא רואה אותו ולכן לא הקליק. ייתכן שהאתר הופיע במקום 3 אבל הכותרת והתיאור לא היו אטרקטיביים מספיק לעומת שאר התוצאות.

בדוגמה הזו אנו רואים חיפוש שגרם ליותר מ-13,000 הופעות במיקום ממוצע של בין 7 ל-8, אבל היו רק 71 קליקים:

ביצועים של מילת מפתח

כדי להבין למה, נקליק על ביטוי החיפוש עצמו – ונגיע לעמוד שמסונן אך ורק לפי המידע הרלוונטי לאותו ביטוי:

ביצועים של מילת מפתח

כעת נקליק על "דפים", ונוכל לראות אילו עמודים באתר עלו בתוצאות גוגל בתגובה לחיפוש הזה:

ביצועים של מילת מפתח לפי דפים

מבין 6 עמודים אפשריים שגוגל חושב שהם הכי רלוונטיים לביטוי, שניים בולטים במיוחד – הראשון והשני (כמובן, תלוי במיון שבחרנו – במקרה הזה לפי קליקים). אם נקליק על סימן הריבוע ליד כל עמוד, הוא ייפתח בחלון חדש ונוכל לראות מה הטייטל והתיאור שלו.

הטייטל והתיאור הם שני הגורמים הראשונים שהמשתמש רואה בתוצאות, עוד לפני שהוא נכנס לאתר. לכן יש להם השפעה מכרעת על השאלה האם המשתמש יבחר להקליק דווקא על התוצאה שלנו. תגיות עשירות (כגון כוכביות, מחירים וכן הלאה) מוסיפות עוד אלמנטים בתוצאות החיפוש, ומאפשרות להגדיל את אחוזי ההקלקה. רק נציין שבפאנל החיפוש יש אפשרות להכין תגיות עשירות, ולאחר מכן לשתול אותן בקוד האתר (בהנחה שיש לכם גישה לקוד).

תגית עשירה של חוות דעת

אז מדוע במקרה שלמעלה האתר הופיע כל כך הרבה פעמים, אבל קיבל רק מעט קליקים? ייתכן שהטייטל והתיאור לא מכילים את הביטוי שהגולש חיפש (אותו ביטוי שהוביל אותנו לבדיקת העמוד); ייתכן שהטייטל והתיאור לא שיווקיים מספיק וכן הלאה.

בכל מקרה, זה הזמן לבצע שינויים ולראות מה יקרה. אין ערובה שהשינוי יוביל לשיפור, אבל זו מהות העבודה בקידום אתרים – מבחן A/B אחד גדול ומתמשך, שמטרתו לשפר ולהמשיך לשפר. בדרך כלל, שיפורים שנובעים מהמידע בפאנל החיפוש מובילים להגדלת הכניסות לאתר, לעתים בלי להזיז את המיקומים אפילו בתו אחד.

איך זה ייתכן? מרגע ששיניתם טייטל ותיאור מסוימים, והפכתם אותם ליותר אטרקטיביים, יותר משתמשים יקליקו עליהם וייכנסו לאתר. המיקום לא חייב להשתנות… אבל נגלה לכם שבסופו של דבר, הרבה קליקים מובילים גם לשיפור המיקומים. אחרי שביצענו את התיקונים, נשלח את העמוד/ים לסריקה מחדש בפאנל החיפוש באמצעות Fetch As Googlebot, נמתין להופעת השינויים בתוצאות ונבדוק האם המיקומים או הכניסות השתפרו.

2. איתור הביטויים הרלוונטיים לעמוד מסוים

עד כאן עסקנו באופציה של חיזוק עמודים חלשים. אופציה נוספת היא להבין בכמה ביטויים הצליח עמוד מסוים להתברג בתוצאות של גוגל.

כל עמוד באתר הוא דלת שדרכה אפשר להיכנס לאתר. דרך הדלת הזו יכולים להיכנס הרבה סוגים של משתמשים; הכול תלוי בשאלה במה עוסק העמוד וכן תלוי בשאילתה שכל משתמש חיפש. עמוד אחד יכול להופיע בגוגל הרבה פעמים, במספר רב של שאילתות, מכיוון שהוא עוסק בנושא מסוים בצורה מעמיקה.

לשם כך נחזור לפאנל החיפוש, והפעם נבחר באופציית הדפים (במקום שאילתות). כמו כן נבחר למיין את הנתונים בטבלה לפי הופעות. ככל שיש יותר הופעות, כך גוגל רומז לנו שהדף המדובר כנראה הופיע ביותר שאילתות חיפוש.

לדוגמה, עמוד /seo באתר וובסם הופיע בגוגל מעל 28,000 פעמים:

חיזוק עמודים חלשים באתר

באילו ביטויים, שאלתם?

נקליק על העמוד ונגיע למסך שמסונן לפי המדדים הרלוונטיים לעמוד זה בלבד:

sc-pages03

לאחר מכן נקליק על שאילתות, ונוכל לראות אילו ביטויים העלו את עמוד /seo בתוצאות:

sc-queries02

אומנם כאן מוצגים רק 7 ביטויים, מפאת קוצר העמוד, אבל קונסולת החיפוש נותנת כ-90 ביטויים שונים שהעלו את עמוד /seo בתוצאות. על חלקם חשבנו מראש כאשר עשינו אופטימיזציה לעמוד, ועל חלקם כלל לא חשבנו כי לא ידענו שהם יכולים בכלל להיות רלוונטיים!

למשל: פרסום אתרים בגוגל, מה זה קידום אתרים, פרסום אורגני בגוגל וכן הלאה. לכל אחד מהם יש כמה מאות הופעות ב-90 הימים האחרונים, אבל אף אחד מהם לא הביא קליקים. כעת נוכל להוסיף גם אותם לעמוד עצמו, בנקודות אסטרטגיות שונות, ולהרחיב את היריעה שבה עוסק העמוד. בפעם הבאה גוגל יכול למקום את העמוד גבוה יותר, עבור אותם ביטויים חדשים שהוספנו לא מזמן. גם פה נשלח את העמוד/ים לסריקה מהירה דרך Fetch As Googlebot בפאנל החיפוש, לאחר שסיימנו את האופטימיזציה.

באופן מעשי לא ניתן לגלות את כל הביטויים הפוטנציאליים בעמוד מסוים, אבל עבור אלו שכן מופיעים בפאנל החיפוש – ניתן לעשות אופטימיזציה נוספת שוב ושוב, ולשלב אותם בתיאור, בכותרות המשנה (רצוי H), בפסקאות מודגשות, בקישורים, באלט טקסט וכן הלאה. נוכל כמובן גם לבדוק אותם בכלי מילות המפתח, ולהציב אותם בנקודות מפתח בעמוד בהתאם לנפח החיפוש והתחרותיות.

אופציה נוספת לגילוי ביטויים רלוונטיים עבור נושא/עמוד מסוים – ההשלמות האוטומטיות של גוגל, וכן הצעות החיפוש הנוספות בתחתית עמודי התוצאות.

באותו אופן ניתן לפלח את הנתונים לפי מכשירים או סוגי תוצאות חיפוש, ולעשות אופטימיזציה טובה יותר עבור כל אחד מהסוגים (למשל: שיפור הופעת התמונות בגוגל תמונות).

3. איתור הביטויים הכי קלים לקידום שמביאים הרבה טראפיק

לכאורה זה נשמע דבר והיפוכו – גם קל לקידום וגם מביא הרבה טראפיק?

אם ניקח ביטויים בעלי 20, 10 או 0 חיפושים לפי כלי מילות המפתח, ונשווה אותם למה שקורה בדוח ניתוח החיפושים – נראה שדווקא אותם ביטויים קטנים וחסרי טראפיק, לכאורה, מביאים יותר ממה שהם אמורים להביא.

הטבלה הבאה מציגה נפחי חיפוש של ביטויים, לצד מיקומם האורגני, ההופעות והקליקים בקונסולת החיפוש וכן הכניסות באנליטיקס (הכול נכון לטווח של 90 יום). אם נביט בביטויים ה"זניחים" וה"קטנים", כביכול, בתחתית הטבלה – נראה שהם מייצרים הרבה יותר הופעות וטראפיק מאשר נפח החיפוש החזוי להם בכלי מילות המפתח.

היחס בין נפח חיפוש, מיקום, הופעות וקליקים

זה לא אומר בהכרח שכל ביטוי זניח בעל נפח חיפוש קטן נותן כזו עבודה, אבל בשביל זה בדיוק נועד פאנל החיפוש – כדי שנוכל למצוא את הביטויים הללו ולהשקיע בהם. ומכיוון שבדרך כלל מדובר בביטויים בעלי תחרות נמוכה, קל יהיה לקדם אותם בהשוואה לביטויים הקשים יותר.

רגע לפני סיום

פאנל החיפוש הוא כלי חשוב מאין כמוהו בעבודת הקידום האורגני. ניתן להמשיך ולחפור בכלי ולהגיע למסקנות נוספות רבות, מה שלא היה מתאפשר אלמלא ההמצאה הזו. רק דמיינו מה יקרה אם גוגל תחליט יום אחד לגבות תשלום עבור שימוש בכל הכלים החינמיים שלה (אנליטיקס, תג מנג'ר, פאנל החיפוש).

תפריט
נגישות

השאירו פרטים כדי להזניק את העסק שלכם